Elektrisch en duurzaam varen voert de boventoon op Boot Holland 2023

Dat elektrisch en duurzaam varen geen nichemarkt meer is, wordt duidelijk in het aanbod op Boot Holland. De beurs opent van 8 tot en met 12 maart haar deuren in het WTC Expo in Leeuwarden. Op het duurzaamheidsplein staat een breed aanbod elektrische inboard en outboard motoren, accu’s en oplaadtechnologie en mogelijkheden voor zonne-energie aan boord. Over de gehele beursvloer liggen verschillende soorten elektrisch aangedreven boten en jachten. De lijn naar meer duurzame jachtbouw is ingezet en zichtbaar.

Paviljoen elektrisch varen
De Stille Boot is als aanbieder van totaaloplossingen in elektrisch varen en initiatiefnemer van het paviljoen elektrisch varen in de Frankenhal. Bezoekers kunnen zich laten informeren over de mogelijkheden om 100% elektrisch of hybride te varen en oriënteren op elektrisch aangedreven sloepen, tenders en aluminium werkboten. Ook ligt er een snelvarende rib. Naast alle andere boten op de show liggen op het paviljoen de volgende boten:

ISloep Rapida 666
Qrafter Boats e-Qruiser 600+
Qrafter Boats e-Qruiser 800+  PRIMEUR!
Amersfoort Maritiem Stender 650e
The Green Wave Strana 23
The Green Wave The Green Wave Rib GW6
Dock Steel / Heemhorst Watersport Dock Steel 480e
Dock Steel / Heemhorst Watersport Dock Steel 600e met WaterWorld 3.5kW pod motor  PRIMEUR!
Lioness 455 Van Leeuwen Boten
Lioness 580 Van Leeuwen Boten
Bold 680 Bold Boating / Nova Watersport

Primeurs elektrisch varen
Qrafter e-Qruiser 800+
Naast de succesvolle e-Qruiser 600+ biedt Qrafter Boats vanaf dit seizoen de nieuwe Qrafter e-Qruiser 800+ aan. Op Boot Holland is deze stijlvolle aluminium tendersloep voor het eerst te bewonderen door het publiek. De e-Qruiser 800+ is standaard uitgerust met een betrouwbare en krachtige elektromotor van WaterWorld. Het biedt plaats aan maar liefst 10 personen voor een ontspannen dag op het water. In de cabine in de boeg bevinden zich 2 slaapplaatsen waardoor de sloep ook gebruikt kan worden als weekender voor langere vaartochten in de regio. Met het grote accupakket kan probleemloos een volledige dag gevaren kan worden.

De e-Qruiser 800+ van Qrafter Boats is te zien op het paviljoen elektrisch varen, standnummer 4118.

 

Dock Steel 600e met WaterWorld 3.5 kW pod motor
Dock Steel brengt op de beurs een primeur met de robuuste 600E aluminium boot uitgerust met de nieuwe 3.5kW stuurbare pod motor van WaterWorld. Deze pod motor onderscheidt zich door de hydrodynamische vormgeving en hoge efficiëntie. In combinatie met het goed gestroomlijnde onderwaterschip van de Dock Steel 600E zorgt dit voor een optimale actieradius. De motor wordt bediend vanaf het middenconsole en alle belangrijke vaarinformatie, zoals het verbruik en de resterende actieradius is zichtbaar op het digitale display. In de zitting achterin de boot is voldoende ruimte voor de lithium accu’s die de benodigde energie leveren voor een hele dag op het water.

De Dock Steel 600e en de WaterWorld pod motor is te zien op het paviljoen elektrisch varen, standnummer 4118.

 

ISloep Rapida 650
ISloep introduceert op Boot Holland de nieuwe Rapida 650. Een eigentijdse tender met de herkenbare strakke Italiaanse vormgeving van de Rapida modellenlijn. Net als de grotere Rapida 750 heeft de 650 een comfortabele rondzit in de boeg en een zonnedek aan de achterzijde. Door het efficiënte ontwerp van het onderwaterschip is deze tender geschikt voor elektrisch varen. Hiervoor biedt de werf de elektrische inboard motoren van WaterWorld aan.

De Rapida 650 is te zien op de stand van ISloep, standnummer 4111.

 

Delphia 10 Lounge
In het grotere segment brengt Tornado Sailing uit Makkum de primeur van de nieuwe Delphia 10 Lounge. Dit model biedt alle voordelen van de Delphia 10 in een ruime open kuip met comfortabele zitruimte. Kenmerkend is het feit dat het leefgedeelte zich op 1 niveau bevindt. Voorin de boot is een ruime eigenaarshut en natte cel. Om mindfull te kunnen cruisen is deze Lounge versie uitgerust met een Torqeedo Deep Blue elektromotor met een vermogen van 50 kW en een Deep Blue i3 lithium accupakket.

De Delphia 10 Lounge is te zien in de Saksenhal op standnummer 3232.

 

Conferentie Elektrisch Varen ‘23

Op weg naar elektrische voortstuwing en duurzame jachtbouw

 

Op woensdag 15 februari vindt in Heeg de Conferentie Elektrisch Varen plaats. Een evenement voor professionals werkzaam in de watersport en jachtbouw waarin elektrische voortstuwing en duurzaamheid centraal staat. Het programma bestaat uit interessante keynote speeches van toonaangevende spelers in de markt en workshops met uiteenlopende onderwerpen.

De roep uit de markt om meer duurzame jachtbouw wordt sterker. Daarnaast vraagt veranderende wet- en regelgeving om aanpassingen van bestaande sloepen en jachten naar elektrisch varen. Om deze vraag succesvol te beantwoorden is er veel informatie, kennis en training nodig. Met de Conferentie Elektrisch Varen krijgen professionals een beeld van de facetten die hierbij een rol spelen en worden ze geholpen in het transitieproces.

 

Keynote speakers met een duidelijke boodschap


Martin Schemkes
, Brand director Delphia van Groupe Beneteau is één van de keynote speakers op de conferentie. Groupe Beneteau heeft zich tot doel gesteld in 2030 jachten te bouwen met een minimale ecologische footprint. Binnen het merk Delphia is de keuze gemaakt vanaf 2024 alleen nog elektrisch aangedreven jachten te leveren onder het concept Mindfull Cruising. Schemkes gaat tijdens de conferentie in op het transitie van Delphia naar duurzame jachtbouw.

Naast Martin Schemkes spreekt Matthias Schubert, Director Commercial Sales van Torqeedo, over de internationale ontwikkelingen van elektrische voortstuwing. Erik Regterschot neemt de deelnemers mee in de gevolgen voor de watersport van het project Amsterdam Uitstootvrij 2025 waar hij als consultant vanuit RoyalHaskoningDHV bij de Gemeente Amsterdam betrokken is. Amsterdam is voorloper in de overgang naar emissievrij vervoer. De komende jaren zullen meer steden en gebieden dit voorbeeld overnemen en is het belangrijk dat de watersportbranche en jachtbouw hier klaar voor is.

Ook Michaël Steenhoff, Manager Jachtbouw van brancheorganisatie Hiswa Recron, verzorgt een keynote over de thema’s die een rol spelen bij duurzaamheid in de watersport en recreatiesector. De deelnemers volgen daarnaast 4 interactieve workshops met uiteenlopende thema’s. Er is keuze uit 9 verschillende onderwerpen die aansluiten bij de breedte en diversiteit van de markt.

Bijzonder boten on display
Tijdens de conferentie zijn er bijzondere elektrisch aangedreven boten te zien, zoals de Candela C8 en de H2 Coach Boat. De Candela is een unieke snel varende foilende tender die uiterst efficiënt kan varen en gebruik maakt van vliegtuigtechnologie. De H2 Coach Boat is een snel varende elektrisch aangedreven rib die de benodigde energie haalt uit een lithium accu in combinatie met een brandstofcel en waterstof.

Aanmelden
Deelnemen aan de Conferentie Elektrisch Varen is nog mogelijk tot en met maandag 13 februari. Bezoek de webpagina voor meer informatie over het programma, de sprekers en de workshops:  www.destilleboot.n/cev.

 

De Conferentie Elektrisch Varen heeft inmiddels plaatsgevonden.
Voor meer informatie over de onderwerpen kunt u een mail sturen naar info@destilleboot.nl

 

De conferentie is een initiatief van De Stille Boot in samenwerking met leidende spelers in de markt van duurzaam varen zoals Vripack, Groupe Beneteau, Torqeedo, The Green Wave, WaterWorld Electronics, H2 Marine Solutions en Mobile Power Pack. Elk met een eigen specialisme, maar met een duidelijke gezamenlijk doel: De spelers in de Nederlandse watersport ondersteunen in het transitieproces naar elektrische voortstuwing en duurzame jachtbouw.

 

WaterWorld introduceert 3.5 kW pod aandrijving

WaterWorld Electronics presenteert op Boot Düsseldorf ’23 haar nieuwe zeer efficiënte 3.5 kW POD aandrijving. Een mooie aanvulling op de bestaande line-up elektrische inboard motoren voor stand-alone of hybride toepassing in de range van 4 tot 20 kW.

Veelzijdige aandrijving
De rust en het gemak van elektrisch varen komen binnen handbereik met deze duurzame en lichtgewicht aandrijving. De pod motor is geschikt voor de motorisering van zeilboten, motorboten en werkboten. Jachten die elektrisch willen varen en daarnaast de bestaande dieselmotor blijven gebruiken kunnen de pod motor monteren als hybride aandrijving in duo montage. Door de montage onder het schip neemt het minimale ruimte in. De motor is te monteren in een vaste en stuurbare opstelling en leverbaar met een vaste propellor of klapschroef.

De stijlvol vormgegeven gashendel en het digitale kleurendisplay, die standaard worden meegeleverd,  zorgen voor controle en geven de schipper belangrijke vaarinformatie. In combinatie met de nieuwe ILink (IOS-koppeling) en WaterWorld app is alle informatie af te lezen op een IPhone of IPad. Ook nieuw dit seizoen is de RayLink waarmee de informatie weergegeven kan worden op verschillende displays van Raymarine uit de Axiom serie.

Nieuwe generatie pod drive
De WaterWorld pod motor onderscheidt zich door de hydrodynamische vormgeving en hoge efficiëntie. In deze nieuwe generatie is gewerkt aan een minimaal energieverbruik voor een optimale actieradius. De robuuste, zoutwaterbestendige, constructie maakt de motor minder kwetsbaar bij impact en de direct-drive zorgt voor een hoog koppel en dynamische prestaties.

In combinatie met de WaterWorld Lithium (LFP) batterijen is het systeem eenvoudig te installeren en volledig geïntegreerd met de regelaar en het display. In deze samenstelling wordt het systeem geleverd met maar liefst 3 jaar garantie.

 

Bekijk het uitgebreide assortiment WaterWorld motoren en accessoires op Boot Düsseldorf van 21 t/m 29 januari ’23 in Düsseldorf. U vindt de stand in hal 10, standnummer E09.

Of volg deze link naar meer informatie over de producten van WaterWorld op onze website. 

Volop innovatie en meerdere primeurs elektrisch varen op Metstrade ’22

Tijdens de Mets in de Rai in Amsterdam, ‘s werelds grootste vakbeurs voor de maritieme industrie, presenteren fabrikanten hun product- en dienstenaanbod voor 2023. De beurs wordt gehouden van dinsdag 15 tot en met donderdag 17 november.

De ontwikkelingen in de energietransitie volgen elkaar snel op. Verschillende leveranciers  van De Stille Boot hebben het afgelopen jaar niet stil gezeten en presenteren de volgende primeurs op het gebied van elektrisch varen, accu’s, solar en monitoring:

 • Water World Electronics
  Primeurs in haar line up elektromotoren, accu’s, displays en accessoires. Ook te bezichtigen in het Innovation Lab! (stand 1.638/1.637)
 • Solbian Energy Alternative 
  Introductie van een nieuw monitoringssysteem voor optimale integratie van de zonnepanelen in het boordsysteem. (stand 5.461)
 • Sentinel Marine Solutions
  Software en hardware primeurs voor nog meer functionaliteit en betere integratie. Waaronder de innovatieve Sentinel BM50 data integratie hub. Genomineerd voor een DAME Award! (stand 5.472)
 • Simarine
  Introductie van de nieuwe generatie Smart Power Panel, de NEREIDE 3. Meer functionaliteit, koppelbaar met beheerssystemen van derden en energiezuinig (tot 80% zuiniger!). (stand 5.474)
 • Ratio Electric
  Presentatie van het assortiment walstroom producten, waaronder de stijlvol vormgegeven MP-serie. (stand 3.121)

Heeft één of meerdere van deze primeurs uw aandacht? Bezoek de Mets en onze medewerkers op de stands voor meer informatie. Kaarten zijn te bestellen via deze link: Metstrade ticketservice. Bent u niet in de gelegenheid de beurs te bezoeken, mail dan naar info@destilleboot.nl of bel 0515-444 428.

 

App van Sentinel boat monitoring is nu verkrijgbaar in het Nederlands

Voorkom hoge kosten met een monitoringsysteem aan boord.

Altijd op de hoogte van de status van uw boordsystemen en de positie van uw boot via uw smartphone.

Door de technologische ontwikkeling komt er steeds meer elektrische apparatuur aan boord. Naast comfort verhogers zoals de verlichting, koelkast, kachel en radio zijn ook vitale apparaten zoals de bilgepomp aangesloten op de accu. In het geval van een elektrisch aangedreven boot is er naast een accu voor het boordsysteem ook een accupakket voor de motor aanwezig.

Controle en zekerheid in het najaar of de winter
Voor een zorgeloos gebruik is een monitoringssysteem waarmee u op afstand bijvoorbeeld de status van uw accu’s of de werking van de bilgepomp kunt aflezen en gewaarschuwd wordt als er zich ongewenste situaties voordoen een must. Vooral in het winterseizoen is het belangrijk tijdig gealarmeerd te worden als de accuspanning te laag wordt of de bilgepomp vaak geactiveerd wordt. Ook een onjuiste werking van de walstroom is een gebeurtenis waarvan u op de hoogte wilt zijn.

Sentinel bewaakt voortdurend de vitale systemen aan boord en waarschuwt u bij onverwachte veranderingen. Ook houdt het systeem u op de hoogte van de positie van uw schip. Sentinel heeft een GPS en verschillende sensoren die u naar behoefte aan kunt sluiten. Het systeem is ook te koppelen met apparatuur via NMEA 2000 of het CZONE netwerk.

Op afstand uitlezen en bedienen via Nederlandstalige app
Door het ingebouwde SIM-kaart kunt u de waarden op afstand uitlezen via de app op uw smartphone of tablet en ontvangt u een melding bij ongewenste situaties. Hierdoor bent u snel op de hoogte van situaties die hoge kosten met zich mee kunnen brengen en optimaliseert u veiligheid en comfort aan boord. Naast het uitlezen van de waarden is het ook mogelijk met gebruik van relais apparatuur zoals een koelkast of kachel van afstand in of uit te schakelen.

 

De app is vanaf september 2022 te downloaden en te gebruiken in de Nederlandse taal. Bent u al gebruiker en heeft u de app al op uw smartphone of tablet staan dan kunt u deze updaten via de Apple App Store of the Google Play store. U kunt daarna via de instellingen in de app kiezen voor de Nederlandse taal.

Link naar Sentinel app in Google Play Store

Link naar Sentinel app in Apple App Store

 

Bezoek voor meer informatie over de boot monitoring van Sentinel de productpagina op onze website of vind een verkooppunt in uw regio. Klik hier.

Elektrisch varen Hiswa te Water 2022

Persbericht: “Elektrisch varen is geen trend meer”

Dat elektrisch en duurzaam varen geen nichemarkt meer is, kwam naar voren in het aanbod van de exposanten en de interesse van de bezoekers op de afgelopen Hiswa te Water. Zeker 55 van de daar aanwezige werven presenteerden zeil- en motorjachten met vol elektrische aandrijvingen en het informatiepunt elektrisch varen is druk bezocht. Rondom het informatiepunt lagen 13 elektrisch aangedreven sloepen, tenders en snelvarende rib’s.

Elektrisch varen is geen trend meer
Marcel Schaap, eigenaar van De Stille Boot: “De markt van elektrisch varen groeit en een grote groep watersporters wil gebruik maken van deze vorm van aandrijving om uiteenlopende redenen. Meer ervaren watersporters kijken naar mogelijkheden om de verbrandingsmotor te vervangen met een elektromotor en nieuwe watersporters zien elektrisch varen als een vanzelfsprekendheid. Net als bij elektrisch rijden. Qua levenscyclus kan je zeggen dat we aangekomen zijn bij de ‘early majority’. Dit is een relatief grote groep mensen die gebruik wil maken van het product voordat de grote massa hiervoor kiest. Het zijn geen trendsetters, maar ze willen meegaan met de tijd.”

Innovatie in zeil- en motorjachten
Schaap ziet een grote toename in het aantal jachtwerven dat elektrische aandrijflijnen aanbiedt in schepen of gestart is met de ontwikkeling daarvan. “Booteigenaren zijn zich bewust van de noodzaak om op een meer duurzame manier te recreëren op het water. De veranderende wet- en regelgeving maakt dat men in de komende jaren met een brandstofmotor niet meer welkom is in verschillende watersportgebieden in Nederland en Europa. Wij werken dagelijks met jachtbouwers en werven die in willen spelen op deze vraag. Dit is een intensief traject waarbij we niet alleen kijken naar de (her)motorisering van bestaande modellen, maar ook naar de ontwikkeling van nieuwe modellen waarbij efficiency boven en onder water voorop staat.”

Binnen het segment van de zeil- en motorjachten waren er verschillende primeurs op de Hiswa te Water en aankondigingen op het gebied van elektrische voortstuwing. Wereldprimeurs waren er bijvoorbeeld van Delphia Yachts, onderdeel van Groupe Beneteau, met de Delphia 10 en van het Nederlandse Contest Yachts met de CS 49.  Contest ziet, als bouwer van een range luxe zeiljachten met een lengte van 13 tot 26 meter, het aanbieden van een elektrische aandrijving als een logische vervolgstap in haar ambitie en innovatieve jachtbouw. Contest verwacht in 2024 de eerste jachten te kunnen leveren met elektrische motorisering. Daarnaast was er de Saffier SE 33 Life van Saffier Yachts, waarmee de werf recentelijk de European Yacht of the Year award 2022 won. Jachtwerf Heeg, die haar daysailers al sinds jaar en dag aanbiedt met elektrische pod motoren, toonde een presentatie van de nieuwe Pointer 30. Een innovatief kajuitzeiljacht dat begin 2023 beschikbaar zal zijn voor het grote publiek.

Als de ontwikkelingen op het gebied van elektrisch varen in hetzelfde tempo doorgaan, zal bij de komende editie naar verwachting 20 tot 25% van de boten op de show uitgerust of verkrijgbaar zijn met een elektromotor.

Voor meer informatie over dit artikel kunt u contact opnemen met: Marcel Schaap, info@destilleboot.nl – 0515-444 428