Kies jij voor hybride of 100% elektrisch op de Hiswa te Water ’23?

Elektrisch varen is ontegenzeggelijk bezig aan een opmars. Vanwege de duurzaamheidstrend, het comfort aan boord en soms omdat het in een bepaald gebied niet anders kan. Voor de watersporter die voor de keuze staat speelt vaak de vraag: kies ik voor een hybride of 100% elektrische aandrijving? Op het Paviljoen Elektrisch Varen tijdens de Hiswa te Water is daarover alle informatie te vinden. Naast deskundig advies, motoren en accu’s liggen daar 11 elektrische boten die een voorbeeld zijn van de keuzes die je kunt maken. Daaronder bevinden zich meerdere primeurs.

Waar de elektromotor eerst voornamelijk een keuze was vanuit rust, reukloos varen en gemak, worden booteigenaren nu door regionale wet- en regelgeving geconfronteerd met de vraag of ze met hun huidige aandrijving nog wel overal welkom zijn. Denk hierbij aan de gemeente Amsterdam die vanaf 1 januari 2025 voornamelijk uitstootvrije voer- en vaartuigen toelaat in de binnenstad. Ook in andere steden en gebieden speelt de wens om de uitstoot te beperken.

Op de komende Hiswa te Water heeft de watersporter alle mogelijkheden om zich te laten informeren over oplossingen om met de huidige of een nieuwe bijboot, sloep, zeil- of motorboot alle hoeken van de Nederlandse wateren te blijven bevaren. Zo is er bij de entree al het informatiepunt van de Coalitie Duurzaam Varen en in het water het Paviljoen Elektrisch Varen. Daarnaast is het aanbod elektrisch aangedreven boten door de gehele haven nog nooit zo groot geweest. De vraag die centraal staat in deze editie van de show is dan ook: “Kies jij voor hybride of 100% elektrisch?”.

Paviljoen Elektrisch varen
Centraal in de haven ligt het Paviljoen Elektrisch Varen waar bezoekers informatie kunnen krijgen over motorisering, accu’s, laadtechnieken, solar en monitoring en kennis kunnen maken met verschillende typen elektrisch aangedreven boten. Het aanbod is breder dan voorgaande jaren met zowel waterverplaatsers als snelvarende modellen, waaronder bijboten, sloepen, tenders en  sportboten. Initiatiefnemer van het Paviljoen is net als voorgaande jaren De Stille Boot in samenwerking met de organisatie van de Hiswa te Water.

Uniek dit jaar is de primeur van de foilende Candela C8 die voor het eerst op een show aan het publiek gepresenteerd wordt. Een overzicht van alle boten aan paviljoen vindt u onderaan dit bericht.

Behoud je huidige boot: bouw hem om naar elektrisch of hybride!
Naast alle nieuwe boten die de Hiswa te Water natuurlijk laat zien, is er de mogelijkheid om de boot die je al hebt, om te bouwen. Dit kan een volledige vervanging van de diesel- of benzinemotor zijn door een elektrische, maar ook de toevoeging van een elektrische aan de bestaande motorisering. Dit noemen we parallel hybride, en een voorbeeld is te zien op het Paviljoen in de vorm van een hybride Kapiteinssloep 8m. Ook is het mogelijk een pod motor onder de boot te plaatsen of een elektrische buitenboordmotor te gebruiken als de boot het toelaat. Dus ook voor antwoorden op vragen over hybride aandrijvingen kunnen bezoekers terecht op het Paviljoen Elektrisch varen.

De Hiswa te Water is te bezoeken van woensdag 30 augustus tot en met zondag 3 september en vindt plaats in de Bataviahaven in Lelystad.

 

Aan het Paviljoen Elektrisch Varen liggen de volgende boten:

Candela C8 Qrafter e-Qruiser 800+ Polycraft 300 Tuffy Aqua24 690 Tender Kapiteinssloep 8 meter AS Tender Coast 340
Green Wave Rib 6 Stender 650e Bold 680 Qrafter e-Qruiser800+
Aqua24 615 Tender

 

1 Qrafter Boats Qrafter e-Qruiser 600+
2 Qrafter Boats Qrafter e-Qruiser 800+
3 The Green Wave Candela C8 Primeur
4 The Green Wave GreenWave Rib 6
5 The Green Wave AS tender 340
6 Nova Watersport Bold 680
7 Boot4 Polycraft Tuffy 300
8 Anker Boten Aqua24 690 Tender
9 Anker Boten Aqua24 615 Tender Primeur
10 Hettinga Jachtservice Kapiteinssloep 8M Hybride primeur
11 Amersfoort Maritiem Stender 650e