Rondvaartboot Oranje Nassau vaart emissievrij door Berlijn met Torqeedo Deep Blue

Een rondvaart over rivier de Spree is een mooie gelegenheid om langs grote bezienswaardigheden te varen in de Duitse hoofdstad. Rederij Berliner Wassertaxi biedt rondvaarten aan langs verschillende musea, de Dom van Berlijn en enkele imposante overheidsgebouwen nabij de Brandenburgse Poort. Sinds kort is het mogelijk een emissievrije rondvaart te maken door het stadscentrum met rondvaartboot de Oranje Nassau.

De rederij is eigenaar van 8 rondvaartschepen waaronder 3 grachtenboten met een lengte van 18 meter, de Oranje Nassau, de Koningin Wilhelmina en de Prins Bernhard. Deze schepen worden in de komende tijd omgebouwd van een diesel- naar een elektrische aandrijving van Torqeedo. De rederij heeft tot elektrificering besloten vanuit het oogpunt van renovatie en vooruitlopend op de emissiebeperkende maatregelen in het centrum van Berlijn. 

Recentelijk is de Oranje Nassau in gebruik genomen na een succesvolle ombouw. Het ontwerp van de installatie is in lijn met de voorschriften van ES-TRIN 2021. De technische standaard voor binnenvaartschepen. Deze regelgeving is aangescherpt in 2021 en de beoogde vergroening van de binnenvaartvloot speelt hierin een grote rol. 

In het achterschip is een Torqeedo Deep Blue 50i inboardmotor met een continu vermogen van 55 kW en een piekvermogen van 66 kW ingebouwd. 3 Torqeedo Deep Blue i3 Lithium batterijen voeden de motor met een totale capaciteit van 120 kWh. Het batterijpakket in het vooronder van het schip heeft ruim voldoende energie voor de 7 rondvaarten op een dag van elk 1 uur, plus 1 uur aan- en afvaart van en naar de thuishaven even buiten Berlijn. Met de 22 kW 3-fasen lader is het batterijpakket in ca 5 uur  weer opgeladen.

Door de geschikte rompvorm haalt de Oranje Nassau met minder dan 20% van het vermogen een snelheid van ruim 8 km per uur. Een mooie snelheid om in 1 uur een rondvaart over de Spree te maken. De maximale snelheid van het schip op vol vermogen ligt op ca. 14 km per uur afhankelijk van de wind en de stroming. Tijdens de vaart is de koppel van 343 Nm constant en merkbaar over het gehele toerenbereik.

De ombouw van de rondvaartschepen is een goed voorbeeld van de veelzijdigheid van elektrisch varen en de productrange van Torqeedo met behoud van het authentieke karakter van het schip. Met de elektrificering van de 3 grachtenboten in Berlijn komt klimaatvriendelijke mobiliteit in binnensteden weer een stap dichterbij. 

In Nederland levert De Stille Boot deze Torqeedo Deep Blue systemen. Wij maakten een proefvaart met de Oranje Nassau samen met de mensen van Kenco, die zich hebben gespecialiseerd in de installatie van deze systemen in schepen voor de professionele markt.