Elektrisch varen betaalbaarder: ruim 10% prijsverlaging WaterWorld accu

Vorig jaar introduceerde De Stille Boot de nieuwe, door WaterWorld in eigen huis geproduceerde, 48-6500 lithium accu. Voordelen: een volledig geïntegreerd systeem, makkelijk te installeren, lange levensduur en daardoor een verlengde garantietermijn van 3 jaar. Dat sloeg aan, en door het groeiende productievolume kunnen nu de prijzen met meer dan 10% verlaagd worden.

De WaterWorld accu
Deze WW 48-6500 accu werkt op 48 V en heeft een bruikbare capaciteit van 6,5 kWh. Het is een moderne accu, met veilige LFP (lithium-ijzer-fosfaat) cilindrische cellen , verpakt in een stevige aluminium behuizing.  En met een levensduur van meer dan 4000 laad cycli bij 80% ontlading. Eén zo’n accu in combinatie met WW 4 kW motor is vaak al genoeg voor kleinere sloepen of zeilboten. Maar de accu’s laten zich heel gemakkelijk parallel schakelen om de capaciteit uit te breiden, tot 8 stuks ofwel 52 kWh aan toe.

Het geïntegreerde WaterWorld systeem
Voor de gebruiker, maar ook voor de installateur of werf heeft het toepassen van een geïntegreerde elektrische aandrijving grote voordelen. De componenten van het systeem, zoals motor, regelaar, display, gashendel en accu’s worden niet alleen verbonden door stroomkabels, maar ook via een dataverbinding. Zo weet het “brein”van het systeem, de regelelektronica met software, precies wat er zich afspeelt. Belangrijk daarbij is de monitoring van de laadtoestand van de accu’s. Een betrouwbare uitlezing geeft ook een betrouwbare aanduiding van de actuele actieradius op het display. Maar ook het nauwkeurig meten van stroom en temperatuur zorgt voor bescherming van alle componenten. Door die bescherming kan ook de garantie worden verlengd tot 3 jaar. Dat geeft rust en zekerheid.

Duurzaam is ook: made in Holland
De Stille Boot als distributeur van elektrische aandrijvingen en energiesystemen werkt zoveel mogelijk met producten van dichtbij huis. Want duurzaamheid betekent ook: zo min mogelijk transport van goederen over lange afstanden. Waarvan je bovendien vaak niet weet hoe en onder welke omstandigheden ze gemaakt worden. Bij WaterWorld weten we dat wel, want gemaakt in Nederland, met componenten die voor het overgrote deel uit Nederland of Europa komen.

De range motoren bestaat uit een 4 kW, een 7.5, een 10 en een 20 kW inboard motor, geschikt voor motor- en zeilboten tot zo’n 12 meter lengte. Ook is er een 3,5 kW pod motor. En allemaal werkend op het veilige en makkelijk te installeren 48 V.

Kom naar de Hiswa te water!
De Waterworld motoren en accu’s zijn allemaal te zien op de komende Hiswa te Water in Lelystad. Op het Paviljoen elektrisch varen, standnummer A24.  Ze staan niet alleen op de wal, maar zijn ook ingebouwd in een drietal verschillende boten die daar in het water liggen. Met volledig elektrische of een parallel hybride aandrijflijn. U kunt ze dus zien, maar ook (bijna niet) horen!

 

 

Meer informatie over de aandrijflijnen van WaterWorld vindt u op onze website via deze link.

Kies jij voor hybride of 100% elektrisch op de Hiswa te Water ’23?

Elektrisch varen is ontegenzeggelijk bezig aan een opmars. Vanwege de duurzaamheidstrend, het comfort aan boord en soms omdat het in een bepaald gebied niet anders kan. Voor de watersporter die voor de keuze staat speelt vaak de vraag: kies ik voor een hybride of 100% elektrische aandrijving? Op het Paviljoen Elektrisch Varen tijdens de Hiswa te Water is daarover alle informatie te vinden. Naast deskundig advies, motoren en accu’s liggen daar 11 elektrische boten die een voorbeeld zijn van de keuzes die je kunt maken. Daaronder bevinden zich meerdere primeurs.

Waar de elektromotor eerst voornamelijk een keuze was vanuit rust, reukloos varen en gemak, worden booteigenaren nu door regionale wet- en regelgeving geconfronteerd met de vraag of ze met hun huidige aandrijving nog wel overal welkom zijn. Denk hierbij aan de gemeente Amsterdam die vanaf 1 januari 2025 voornamelijk uitstootvrije voer- en vaartuigen toelaat in de binnenstad. Ook in andere steden en gebieden speelt de wens om de uitstoot te beperken.

Op de komende Hiswa te Water heeft de watersporter alle mogelijkheden om zich te laten informeren over oplossingen om met de huidige of een nieuwe bijboot, sloep, zeil- of motorboot alle hoeken van de Nederlandse wateren te blijven bevaren. Zo is er bij de entree al het informatiepunt van de Coalitie Duurzaam Varen en in het water het Paviljoen Elektrisch Varen. Daarnaast is het aanbod elektrisch aangedreven boten door de gehele haven nog nooit zo groot geweest. De vraag die centraal staat in deze editie van de show is dan ook: “Kies jij voor hybride of 100% elektrisch?”.

Paviljoen Elektrisch varen
Centraal in de haven ligt het Paviljoen Elektrisch Varen waar bezoekers informatie kunnen krijgen over motorisering, accu’s, laadtechnieken, solar en monitoring en kennis kunnen maken met verschillende typen elektrisch aangedreven boten. Het aanbod is breder dan voorgaande jaren met zowel waterverplaatsers als snelvarende modellen, waaronder bijboten, sloepen, tenders en  sportboten. Initiatiefnemer van het Paviljoen is net als voorgaande jaren De Stille Boot in samenwerking met de organisatie van de Hiswa te Water.

Uniek dit jaar is de primeur van de foilende Candela C8 die voor het eerst op een show aan het publiek gepresenteerd wordt. Een overzicht van alle boten aan paviljoen vindt u onderaan dit bericht.

Behoud je huidige boot: bouw hem om naar elektrisch of hybride!
Naast alle nieuwe boten die de Hiswa te Water natuurlijk laat zien, is er de mogelijkheid om de boot die je al hebt, om te bouwen. Dit kan een volledige vervanging van de diesel- of benzinemotor zijn door een elektrische, maar ook de toevoeging van een elektrische aan de bestaande motorisering. Dit noemen we parallel hybride, en een voorbeeld is te zien op het Paviljoen in de vorm van een hybride Kapiteinssloep 8m. Ook is het mogelijk een pod motor onder de boot te plaatsen of een elektrische buitenboordmotor te gebruiken als de boot het toelaat. Dus ook voor antwoorden op vragen over hybride aandrijvingen kunnen bezoekers terecht op het Paviljoen Elektrisch varen.

De Hiswa te Water is te bezoeken van woensdag 30 augustus tot en met zondag 3 september en vindt plaats in de Bataviahaven in Lelystad.

 

Aan het Paviljoen Elektrisch Varen liggen de volgende boten:

Candela C8 Qrafter e-Qruiser 800+ Polycraft 300 Tuffy Aqua24 690 Tender Kapiteinssloep 8 meter AS Tender Coast 340
Green Wave Rib 6 Stender 650e Bold 680 Qrafter e-Qruiser800+
Aqua24 615 Tender

 

1 Qrafter Boats Qrafter e-Qruiser 600+
2 Qrafter Boats Qrafter e-Qruiser 800+
3 The Green Wave Candela C8 Primeur
4 The Green Wave GreenWave Rib 6
5 The Green Wave AS tender 340
6 Nova Watersport Bold 680
7 Boot4 Polycraft Tuffy 300
8 Anker Boten Aqua24 690 Tender
9 Anker Boten Aqua24 615 Tender Primeur
10 Hettinga Jachtservice Kapiteinssloep 8M Hybride primeur
11 Amersfoort Maritiem Stender 650e

Tijd om te veranderen met Torqeedo Travel! – Scherpe Cashback actie

Overweegt u al enige tijd om elektrisch te gaan varen met uw bijboot, zeilboot of open motorboot? Dan is dit uw kans! In de actieperiode van 17 juli tot en met 3 september ‘23 schaft u een Torqeedo Travel 603 of 1103 aan met een cashback van maar liefst € 300,- inclusief btw*.

De lichtste en stilste elektrische buitenboordmotoren
De Torqeedo Travel 603 en 1103 zijn wereldwijd de meest succesvolle elektrische buitenboordmotoren door de geavanceerde technologie, de efficiëntie en de gebruiksvriendelijkheid.

Het zijn de lichtste, stilste buitenboordmotoren in hun vermogensklasse en worden geleverd met een hoogwaardige lithium-ion batterij en een ingebouwde boordcomputer met GPS. Deze vertelt je alles wat je wilt weten in één oogopslag.De betrouwbare en krachtige elektromotor met directe aandrijving heeft een hoge netto stuwkracht en een dynamische respons. De motor reageert direct op het signaal van de gashendel en is toch fluisterstil. Hierdoor zijn de Travel motoren geschikt voor bijboten, kleine motorboten en dagzeilers en geniet u nog meer op het water.

Maar liefst 5 jaar garantie
De Travel motoren worden geproduceerd in Duitsland en standaard geleverd met maar liefst 5 jaar garantie. Dit geeft nog meer zekerheid en een veilig gevoel.

Om te ontdekken welke Travel motor het beste bij uw gebruik past, gaat u naar de Travel pagina op onze website of bezoekt u de dealer in uw regio.

Wat moet u doen om de cashback te ontvangen?

  • Koop bij de Torqeedo dealer in uw regio een Torqeedo Travel 603 of 1103 elektrische buitenboordmotor. Er zijn dealers verspreid over het hele land. U vindt de dichtstbijzijnde Torqeedo dealer via de dealerlocator op onze website. Volg deze link naar de dealerlocator.
  • Binnen 1 week na aankoop plaatst u een bericht van uw Torqeedo-moment op Instagram of Facebook en tagt u Torqeedo.
  • Maak een screenshot van dit bericht.
  • Ga naar de actiepagina www.torqeedo.com/timeforachange en meldt u aan om de € 300,- cashback te ontvangen. U vult op het cashback-formulier uw gegevens, het serienummer van de motor en de aankoopdatum in voor de terugbetaling. En u stuurt een foto van het aankoopbewijs en het screenshot van het bericht op sociale media. U kunt deze bestanden op de actiepagina uploaden.
  • Na verificatie door Torqeedo ontvangt u binnen 30 dagen €300,- op de opgegeven bankrekening.

Let erop dat u deze handelingen binnen 1 week na aankoop uitvoert. Alleen dan komt u in aanmerking voor de teruggave*.

Handige accessoires
Maak het gebruik van uw Torqeedo nog fijner met de handige accessoires zoals een praktische tassenset, een afstandsbedieningshendel voor in de kuip van uw zeilboot of een zonnepaneel waarmee u onder het varen de accu op kunt laden. U vindt het aanbod accessoires op de prijslijst via deze link.

 

 

*De voorwaarden & condities van deze actie vindt u via deze link

Torqeedo verdubbelt de capaciteit van Deep Blue-batterijen naar 80kWh

Op de Electric & Hybrid Marine Expo in de Rai heeft Torqeedo de Deep Blue Battery 80 geïntroduceerd. Een nieuwe batterij met een dubbele capaciteit voor de Deep Blue high performance aandrijvingen. De nieuwe batterij maakt gebruik van lithium-ijzerfosfaat (LFP) technologie en levert 80 kWh energieopslag, twee keer de capaciteit van de bestaande generatie Deep Blue batterijen. Deze ontwikkeling is belangrijk voor gebruikers met een hogere energievraag, zoals in jachten en veel professionele toepassingen. De nieuwe Deep Blue Battery 80 wordt ondersteund door een tienjarige capaciteitsgarantie voor zowel recreatief als commercieel gebruik.

“De nieuwe Deep Blue Battery 80 verdubbelt het bereik en de looptijd van Deep Blue-systemen. Het is een game-changer voor elektrische mobiliteit op het water,” zegt Fabian Bez, CEO van Torqeedo. “Deze nieuwe accu markeert een belangrijke stap in onze nieuwe strategie om Torqeedo nog klantgerichter te maken door geoptimaliseerde producten te leveren voor specifieke marktsegmenten.”

De ultramoderne cell-to-pack architectuur van de nieuwe accu is een geavanceerde benadering van accu assemblage waarbij afzonderlijke accucellen direct in een pack worden geïntegreerd zonder dat er tussenliggende modules of componenten nodig zijn. Deze geavanceerde constructie compenseert de lagere energiedichtheid van LFP accu’s en maakt een compacter oppervlak mogelijk dat in veel boten gemakkelijker te installeren is.

10 jaar capaciteitsgarantie
De hoge volumetrische energiedichtheid (278 Wh/L) is vooral belangrijk voor grotere, zwaardere schepen zoals in veel professionele toepassingen of snelvarende schepen. Gemiddeld stoot een passagiersveerboot evenveel vervuiling uit als ongeveer 40 dieselbussen, dus elektrificatie van deze schepen is voor veel steden een hoge prioriteit. De nieuwe Deep Blue Battery 80 wordt ondersteund door een tienjarige capaciteitsgarantie voor zowel recreatief als commercieel gebruik.

Meer duurzame keuze
In het verleden namen lithium-ijzerfosfaataccu’s veel ruimte in beslag, maar door de technologische ontwikkelingen van de laatste jaren zijn ze nu toepasbaar in compacte en veilige producten. De LiNMC-accu’s (Lithium-ion accu’s), die door Torqeedo in het gehele productassortiment gebruikt worden, zijn nog steeds de beste keuze voor veel toepassingen op het water vanwege hun extreem hoge energiedichtheid. Maar LFP accu’s hebben een uitstekende levensduur en veiligheid en worden gemaakt van grondstoffen die overvloedig beschikbaar zijn. Dit maakt het de meer duurzame keuze doordat de hoge kosten, ethische en milieuproblemen en instabiele bronnen van kritieke metalen in de huidige snel veranderende markten worden vermeden. LFP wordt al veel gebruikt in elektrische auto’s, waaronder Tesla’s.

Documentatie
Voor een overzicht van de specificaties van Deep Blue Battery 80 en Battery 40 volgt u deze link: www.torqeedo.com/battery-technology.html

Bekijk het gehele Deep Blue assortiment in de Torqeedo Professional Applications Catalogue (ENG) of op onze website via deze link Torqeedo Deep Blue.

duurzaam varen dag

Duurzaam Varen Dag Amsterdam, 24 juni 2023

Het grootste elektrisch proefvaren event van Nederland!

Zaterdag 24 juni aanstaande vindt tussen 11:00 en 17:00 uur het grootste evenement over elektrisch varen plaats bij de Nautix Marina in Amsterdam. Tijdens dit evenement krijgen bezoekers uitgebreid de gelegenheid tot proefvaren op een breed scala van elektrisch aangedreven boten. Gedurende de gehele dag wordt er daarnaast voorlichting gegeven omtrent alle ontwikkelingen op het gebied van elektrisch varen en zal de Gemeente Amsterdam haar beleid inzake Amsterdam Uitstootvrij 2030 verder toelichten en met name ingaan op de regelgeving voor de pleziervaart. Nieuwe boten op het binnenwater van Amsterdam dienen vanaf 1 januari 2025 elektrisch aangedreven te zijn, bestaande bootbezitters krijgen nog 5 jaar de gelegenheid om te bouwen of over te stappen.

Elektrisch varen: zelf ervaren
Tijdens de Duurzaam Varen Dag is het vooral de bedoeling zelf te ervaren hoe fijn het elektrisch en duurzaam varen eigenlijk is. Of het nou om kleine open sloepen gaat of grotere schepen met zeer krachtige elektromotoren, voor langzaam- of snelvaren, voor de meeste typen van recreatie op het water is er een goede oplossing. Stil, onderhoudsarm en uitstootvrij en dus veel beter voor het milieu. Diverse partijen uit het duurzaam varen segment laten hun producten en oplossingen zien. Voor mensen met een smalle beurs of een wat ruimer budget, voor beginners en zeer ervaren watersporters. Veel komt aan bod tijdens informatiesessies: elektromotoren, (draagbare-) accu’s, oplaadmogelijkheden, de opties tot ombouw van bestaande boten en nog veel meer. En in de diverse stands worden veel oplossingen tentoongesteld.

Belangstellenden kunnen meer informatie vinden en zich aanmelden op www.duurzaam-varen.org/duurzaam-varen-dag-amsterdam

De ontwikkelingen gaan snel
Duurzaam en elektrisch varen is niet meer weg te denken uit de maritieme wereld. En de ontwikkelingen gaan snel. Daar waar er in het verleden met name zorgen waren over actieradius en vaarduur, hebben batterij-innovatie en de efficiëntieslag in elektromotoren tot een enorme toename in vaarbereik geleid. Ondertussen wordt er hard gewerkt aan oplossingen in de laadinfrastructuur en ontwikkelt waterstof zich razendsnel als range-extender. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

De Coalitie Duurzaam varen
De Duurzaam Varen Dag wordt georganiseerd door de Coalitie Duurzaam Varen, een samenwerkingsverband van veel innovatieve aanbieders in het duurzaam varen segment, en de Gemeente Amsterdam. Doel van de Coalitie is het brede publiek te informeren over elektrisch en duurzaam varen door het verhogen van kennis, het zelf laten ervaren van elektrisch varen en het demonstreren van de zich zeer snel ontwikkelende technologie.

Meer informatie over de Coalitie Duurzaam varen vindt u op www.duurzaam-varen.org

Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB)

De Subsidie Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) is een financiële ondersteuning die gericht is op het stimuleren van de bouwsector om schoner en emissieloos materieel te gebruiken tijdens bouwprojecten. Het doel is om de uitstoot van schadelijke stoffen, zoals fijnstof en stikstofoxiden, te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren. Op de lijst van bouwmateriaal dat in aanmerking komt voor de subsidie vallen ook zeegaande bouwvaartuigen.

De SSEB is opgedeeld in een subsidie op de aanschaf van nieuw materiaal (SSEB Aanschaf) en een subsidie op de ombouw van bestaand materiaal (SSEB Retrofit). Ook is er een subsidie voor haalbaarheidsonderzoek dat leidt tot een project experimentele ontwikkeling naar innovaties van emissieloze bouwmachines en de benodigde laadinfrastructuur (SSEB Innovatie).

Voor wie is de SSEB bestemd?
De subsidie is bedoeld voor bedrijven en organisaties die actief zijn in de bouwsector, zoals aannemers, bouwbedrijven en projectontwikkelaars. De subsidie kan helpen de hogere kosten van schoon en emissieloos bouwmaterieel te compenseren, aangezien deze vaak hoger zijn dan die van conventioneel materieel. Het doel is om bedrijven aan te moedigen om over te stappen op duurzamere opties en zo de transitie naar een meer milieuvriendelijke bouwsector te versnellen.

Welk bouwmateriaal valt onder deze regeling?
Onder schoon en emissieloos bouwmaterieel vallen bijvoorbeeld elektrische bouwkranen, graafmachines, heftrucks en andere elektrische of hybride voertuigen en machines die worden gebruikt op bouwplaatsen. Ook zeegaande bouwvaartuigen, zoals sleep- en duwboten, kraanschepen en schepen voor bevoorrading en bouwondersteuning komen in aanmerking voor de subsidie. Deze vormen van materieel stoten geen schadelijke emissies uit tijdens hun gebruik, waardoor ze milieuvriendelijker zijn dan traditionele diesel- of benzine-aangedreven apparatuur.

Voor een overzicht van het materieel dat in aanmerking komt voor de SSEB volgt u deze link: Lijst materieel SSEB.

Wat is de maximale subsidie per (groep van) onderneming(en)?
Voor alle bedrijven is het maximale subsidiebedrag per bouwmachine € 300.000. De subsidie per nieuwe emissieloze bouwmachine is maximaal 40% van de meerkosten ten opzichte van een bouwmachine met verbrandingsmotor. Voor midden- en kleinbedrijf is dit maximaal 50%. Het subsidiebedrag wordt verminderd met MIA-korting. Dit vaste percentage van 11,25% wordt berekend over de investeringskosten van de bouwmachine. Per kalenderjaar kan een onderneming of groep van ondernemingen maximaal € 1 miljoen aan subsidie krijgen voor SSEB Aanschaf en/of SSEB Retrofit samen.

De SSEB loopt van 2022 tot en met 2027, met een horizon naar 2030. Tot 2030 is er op dit moment in totaal € 270 miljoen gereserveerd. De regeling wordt uitgevoerd door RVO in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Wilt u meer weten over de Subsidie?
Voor de details en voorwaarden van de Subsidie Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel bezoekt u de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volg onderstaande links:

Meer informatie over SSEB Aanschaf, SSEB Retrofit (ombouw bestaande vaar-/voertuigen en materiaal) en SSEB Innovatie.

Wilt u meer weten over de elektrificatie van uw vloot?
Door de energietransitie en wijzigende wet- en regelgeving komt de elektrificatie van vaartuigen die gebruikt worden bij bouw- en aannemingswerkzaamheden in een stroomversnelling. Met elektrisch aangedreven vaartuigen en pontons kunt u de CO2-uitstoot binnen projecten verkleinen en tegelijkertijd besparen op brandstof- en onderhoudskosten. Ook kunt u inschrijven op projecten in stadscentra en andere emissieloze zones of natuurgebieden die anders buiten uw mogelijkheden vallen.

De Stille Boot is gespecialiseerd in elektrisch varen. Ook in commercieel en professioneel gebruik. Wilt u weten of elektrificatie van (een deel van) uw vaartuigen mogelijk en interessant is? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Stuur een email naar info@destilleboot.nl of bel 0515-444 428.