Alles over elektrisch varen in één dag!

De Conferentie Elektrisch Varen is uw mogelijkheid om in 1 dag geïnformeerd te worden over de ontwikkelingen in de markt en de aandachtspunten voor de transitie van uw product en organisatie naar elektrische varen.

De Conferentie Elektrisch Varen heeft inmiddels plaatsgevonden.
Voor meer informatie over de onderwerpen kunt u een mail sturen naar info@destilleboot.nl

Inspirerende keynote speakers en 9 interactieve workshops

 

Keynote speaker Martin Schemkes neemt u mee in het transitieproces van Delphia bij de overgang van traditionele naar duurzame jachtbouw. Matthias Schubert spreekt over de ontwikkelingen in de internationale markt voor recreatieve en professionele elektrische boten. Erik Regterschot geeft u inzicht in de voortgang van het proces naar uitstootvrij varen in Amsterdam vanaf 2025.

Naast lezingen van deze inspirerende sprekers stelt u uw persoonlijke dagprogramma samen met keuze uit 9 interactieve workshops verdeelt over 4 workshoprondes. De workshops hebben uiteenlopende onderwerpen en worden gegeven door ervaren sprekers.

Bijzonder boten on display

 

 

Voor wie is de Conferentie Elektrisch Varen?
De Conferentie Elektrisch Varen is voor professionals die werkzaam zijn in de recreatieve en professionele watersport en jachtbouw voor vaartuigen met een lengte tot 15 meter. Ook ontwerpers, monteurs, installateurs en journalisten die werkzaam zijn in de maritieme sector zijn van harte welkom zich aan te melden.

Wilt u graag deelnemen aan de conferentie, maar twijfelt u of u tot de doelgroep behoort? Stuur dan een mail naar info@destilleboot.nl en informeer naar de mogelijkheden.

 


Programma

Tijd Programmaonderdeel
10.00 uur Inloop en ontvangst
10.30 uur Keynote 1: “100% Elektrisch!”

Martin Schemkes, Brand Director Delphia @Groupe Beneteau

De Beneteau groep, wereldwijd marktleider in de jachtbouw, heeft een ambitieuze agenda op het gebied van duurzaamheid.  Zo heeft Delphia, één van de merken van Beneteau, het doel om vanaf 2024 alleen nog elektrisch aangedreven motorjachten op de markt te brengen. Maar ook circulariteit in de keten is een belangrijk thema.

Martin Schemkes van Beneteau schetst hoe deze grote transitie verloopt.

11.00 uur Keynote 2: “Amsterdam uitstootvrij 2025”

Erik Regterschot, Consultant sustainable transport @Royal Haskoning DHV

In Amsterdam wordt hard gewerkt aan de uitvoeringsagenda voor het uitstootvrij varen vanaf 2025. Een uitdagend programma, waarmee Amsterdam een voorhoede positie inneemt op het gebied van verduurzaming. Een voorbeeld dat andere steden in Nederland en de rest van wereld ongetwijfeld zal inspireren. 

Erik Regterschot is als consultant vanuit RoyalHaskoningDHV actief bij de gemeente Amsterdam op dit onderwerp.

11.45 uur Workshopronde 1
Workshop 1.1 New electric design

Rinse Altena, Structural designer & Naval architect @Vripack

De transitie naar elektrisch varen brengt andere techniek aan boord, met andere mogelijkheden. Dat vraagt om andere keuzes in het ontwerpproces. Efficiënter varen voor minder energiegebruik en een langere range, andere indelingen, andere bouwwijze. Rinse Altena laat zien wat dit concreet betekent.

Workshop 1.2 Professional applications

Matthias Schubert, Director Commercial Sales @Torqeedo GmbH (Deze spreker is Engelstalig)

In the world of professional boats and ships, EV is becoming even more important. But what applications and use cases are the first to profit? Matthias Schubert shows and explains examples that are already on the water, from all around the world.

12.30 uur Workshopronde 2
Workshop 2.1 The art of foiling

Eric Caroen, CEO @The Green Wave

“Varen op vleugels” ofwel foilen maakt een stormachtige ontwikkeling door. Zowel bij het zeilen als bij motorboten. De essentie: sneller varen met minder vermogen, dus efficiënter. Eric Caroen laat zien wat het inhoudt en wat het oplevert, aan de hand van de nieuwste modellen van Candela. En…..de Candela C8 is ter plaatse te bewonderen.

Workshop 2.2 Elektrisch varen in bedrijf

Anton van Wijk, Eigenaar @De Stille Boot

Elektrisch varen is onderdeel van de energietransitie. Dat betekent nieuwe en schonere technologie op het water. Maar de revolutie gaat verder dan techniek, het heeft ook grote impact op organisaties en hun mensen. Anton van Wijk gaat in op wat de overgang naar elektrisch varen betekend voor onze branche.

13.15 uur Lunch
14.15 uur Keynote 3: “The international market for electric leisure and professional boats”

Matthias Schubert, Director Commercial Sales @Torqeedo GmbH (Deze spreker is Engelstalig)

Electric boating is no local phenomenon. All around the world the transition is taking place. Just not in the same way. As a company with a worldwide presence, Torqeedo is witnessing the developments on a global scale. Matthias Schubert will tell you all about it and show some inspiring examples.

14.45 uur Keynote 4: “Wat staat onze branche te wachten?”

Michaël Steenhoff, Manager Jachtbouw en Jachtservice @Hiswa Recron

Elektrisch varen is onderdeel van de bredere beweging naar een duurzame toekomst. Daarin spelen meerdere grote thema’s een rol, zoals CO2 uitstoot, laadinfrastructuur, recycling, afvalwater, antifouling etc. Dit heeft gevolgen voor alle aspecten van de bedrijfsvoering in onze branche. Daarom is duurzaamheid een speerpunt van branchevereniging HISWA-RECRON. Michaël Steenhoff houdt zich hier dagelijks mee bezig en schetst de routekaart waar aan wordt gewerkt.

15.30 uur Workshopronde 3
Workshop 3.1 Wisselaccu’s in kleine boten

Dennis Kock, Eigenaar @Mobile Power Pack

Veel kleinere boten in steden hebben geen toegang tot walstroom. In veel havens is te weinig capaciteit om overal laadpalen te plaatsen. Wisselaccu’s kunnen dan uitkomst brengen. Dennis Kock laat zien hoe dat er in de praktijk uit kan zien.

Workshop 3.2 Snel varen op accu’s en waterstof

Pieter Lantermans, Partner @H2 Marine Solutions

Snelvarende boten hebben een hoog energieverbruik. Dat levert beperkingen op bij de toepassing van elektromotoren en de bijbehorende accu’s. Soms kan een brandstofcel op waterstof uitkomst bieden. Pieter Lantermans legt het uit aan de hand van de H2 Coach Boat, die op de conferentie is te zien.

Workshop 3.3 EV in grotere jachten

Robert Vijselaar, Sr. Technical Engineer @Contest Yachts

Moderne jachten hebben complexe elektrische- en aandrijfsystemen. De overgang van diesel naar een elektrische aandrijving heeft daarop een grote impact. Zowel technisch als qua gebruiksmogelijkheden. Robert Vijselaar voerde deze zoektocht uit voor Contest Yachts en deelt zijn ervaringen.

16.15 uur Workshopronde 4
Workshop 4.1 Hybride of 100% elektrisch?

Sebastiaan Strampel, Managing Director @Water World Electronics

Veel watersporters en professionele gebruikers vragen tegenwoordig om hybride oplossingen voor hun boten. Maar wanneer heeft dat zin en wanneer kan het ook 100% elektrisch? Sebastiaan Strampel biedt aanknopingspunten en laat voorbeelden zien.

Workshop 4.2 Solar integratie op schepen

Ymbert Wouda, Sales Engineer @De Stille Boot

Zonne energie neemt een enorme vlucht, zowel op land als op het water. Het verschil is dat op schepen de panelen relatief eenvoudig in het ontwerp geïntegreerd kunnen worden, voor een veel aantrekkelijker resultaat. Ymbert Woude laat zien hoe dit kan.

17.00 uur Afsluiting en netwerkborrel

Terug naar bovenzijde pagina


Bijzonder boten on display

U kunt tijdens de conferentie verschillende bijzondere elektrisch aangedreven boten bekijken, zoals de Candela C8 , de H2 Coach Boat  en de Delphia 10 Lounge.

Candela C8

De Candela C8 gooit alle bestaande regels overboord met haar revolutionaire ontwerp. Door een combinatie van foiling met geavanceerde vliegtuig technologie en elektronica kent de Candela ongekende snelheid en efficiency. Uniek op het water.

De Candela C8 is te bezichtigen op de Conferentie Elektrisch Varen. In de workshop “The art of foiling” wordt het ontwerp en de technologie onder de loep genomen.

The Green Wave in Goes is exclusief dealer van Candela in de Benelux en Frankrijk. 

H2 Coach Boat

De H2 Coach Boat is een snelvarende rib uitgerust met een 50kW Torqeedo Deep Blue outboard. De benodigde energie komt van een Torqeedo Deep Blue 38 kWh lithium accu, gecombineerd met een brandstofcel en waterstoftank voor verhoogde energievraag.

Deze unieke rib wordt ingezet bij bijzondere projecten zoals het WK Zeilen dat van van 10 t/m 20 augustus ’23 wordt georganiseerd in Scheveningen.

De H2 Coach Boat is een project van H2 Marine Solutions. Een samenwerkingsverband dat zich richt op duurzaam varen met Waterstof.

Terug naar bovenzijde pagina


De Conferentie Elektrisch Varen is een initiatief van De Stille Boot en wordt mede mogelijk gemaakt door: